Épülettörlés

Az Ön épülete még szerepel a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban?

épülettörlés

Az 1997. évi CXLI. törvény alapján az ingatlan tulajdonosának gondoskodnia kell arról, hogy az elbontott, nem létező épülete a közhiteles földhivatali ingatlan-nyilvántartásból kikerüljön, és ne szerepeljen a tulajdoni lapon, és az alaptérképen. Függetlenül attól, hogy az épület bontása engedély köteles volt-e, vagy sem, az ingatlan-nyilvántartás tartalmát érintő változás átvezetése a tulajdonos törvényi kötelessége.

Mivel egy épület „legális nem létezését” a tulajdoni lappal, és a térképpel lehet igazolni, bizonyos eljárások időben elhúzódhatnak, vagy akár meghiúsulhatnak, ha elmaradt az építmény törlése.

Személyes tanácsom, hogy az alábbi ügymenetek megkezdése előtt érdemes ellenőrizni, hogy a természetbeni állapot és a nyilvántartási állapot összhangban van-e:

  • új épület építése, vagy épületbővítés
  • ingatlan adásvétel
  • hitel-ügyintézés
  • hagyaték.

Az ellenőrzést ingyenesen megteheti az illetékes Járási Földhivatalban, a tulajdoni lapba, és alaptérképbe való betekintési kérelmével. Ha nem tudja, hogy melyik földhivatalhoz tartozik ingatlana, kattintson a térképi keresőre.

Ha az épület bontása 2013 előtt történt, akkor a régi szabályozás szerint az épülettörlést a bontási engedély megadása után kellett általában 15 vagy 30 napon belül elvégeztetni. Mivel nagyon sok esetben nem történt meg az építmény földhivatali törlése a jogszabályalkotók 2013 után már a bontási engedélyezési eljárás egyik feltételévé tették az épülettörlés megindítását, vagyis addig nincs végleges bontási engedély az építésügyön, amíg nincsen a záradékolt épülettörlési vázrajz az OÉNY-be (Országos Építésügyi Nyilvántartás) feltöltve. A bontási engedély nélkül elbontható építmények földhivatali törléséhez pedig hatósági bizonyítványt kell kérni az építésügyi hatóságtól a 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet, és az 1997. évi CXLI. törvény alapján, hogy az épület elbontása ténylegesen megtörtént.

Az épülettörlés csak földmérő végezheti, és célja, hogy az épület a földhivatali ingatlan-nyilvántartásból kikerüljön, és ne szerepeljen a tulajdoni lapon, és az alaptérképen. A fő munkarész az ún. épülettörlési vázrajz.

Az épülettörlési vázrajz készülhet:

  • régebben elbontott épületről (elmaradt a törlés)
  • újonnan elbontott épületről
  • épületrész bontásáról.

A 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet alapján nem kell épületmegszüntetési vázrajzot készíteni, ha a földrészleten minden épület elbontásra került. Ebben az esetben nincs szükség külön földmérőre, a tulajdonos az építéshatósági, és földhivatali ügyintézést Önállóan is el tudja végezni.

Az épülettörlés egyben értéknövelő tényező is. Ingatlana értéke növekedni fog, ha megteremti az összhangot a természetbeni állapot, és az ingatlan-nyilvántartási állapot között. További ajánlat: épületfeltüntetés.

A Geomol Földmérő Iroda szolgáltatási területén teljes körű földmérési szolgáltatást kínál ügyfelei részére, igény szerint földhivatali, és építéshatósági ügyintézéssel együtt.

Szerző:
Molnár Szilárd József
földmérő szakértő

AJÁNLAT KÉRÉS