Három földmérő három telekhatár

Igazságügyi szakértői tevékenységem során, polgári perben találkoztam olyan esettel, ahol egyazon határvonalat 3 fölmérő 3 különböző helyre mért ki. Szakértői feladatom a három földmérő mérésének vizsgálata, és a helyes telekhatár megállapítása volt.

Egy laikus joggal gondolhatná, hogy a telekhatárt a földhivatal megadja egyértelmű koordináta pontokkal, amit a földmérő gyorsan kimér a műszerével, és kész, punktum, nincs apelláta. A valóság viszont az, hogy a telekhatár megállapítása, és helyszíni megjelölése az egyik legfelelősségteljesebb földmérési feladat. Bizonyos körülmények fennállása esetén, még a rutinos fölmérő is sokat gondolkozik, hogy az adott helyzetben mi a helyes megoldás.

A földhivatali alaptérképen szereplő telekhatár koordináta pontoktól bizonyos esetekben el lehet térni, sőt bizonyos esetekben kötelező eltérni a szakmai szabályzatok útmutatása alapján meghatározott mértékben. A gyakorlatban, ez azt jelenti, hogy ha földmérő pl. egy kerítésszakaszra, azt mondja, hogy jó helyen van, akkor szerinte hibahatáron/tűréshatáron belül megegyezik a földhivatal által nyilvántartott határvonallal. De azt is mondhatja, hogy nincs jó helyen a kerítés, mert szerinte 55 centiméterrel már a szomszédos ingatlanban van. A telekhatár megállapítása, és helyszíni megjelölése minden esetben a tárgyi munkát végző földmérő feladata, és felelőssége.

A szakértői vizsgálatom során megállapítottam, hogy a három földmérő a vonatkozó szakmai szabályzatokat nem összességében alkalmazta, hanem csak egy-egy bizonyos részeit. A vizsgálatot követően, az általam megállapított telekhatár eltért 30-80 cm-el mindhárom földmérő megállapításától. Laikus szemmel nézve lehet, hogy nem nagy az eltérés. De például, ha egy új lakóházat pontosan a telekhatárra kell megépíteni, bizony komoly gondot okozhat, ha valaki rossz helyre jelölte a telekhatárt. A bírósági tárgyalás folyamán a felperes kérésére második igazságügyi szakértő kirendelése vált szükségessé. A kirendelt 2. igazságügyi szakértő, az általam megállapított telekhatárt tartotta helytállónak. A helyes telekhatár bírósági végzéssel lett megállapítva.

A 3 földmérő továbbra is dolgozik, méri a földeket, remélhetőleg a szakmai szabályok összességének ismeretében és betartásával.

A Geomol Földmérő Iroda a megbízásokat a vonatkozó szakmai szabályzatok, jogszabályok, és etikai normák alapján teljesíti.

Oldal ajánló: ki a földmérő

Szerző:
Molnár Szilárd József
földmérő szakértő