TELEKHATÁR MEGJELÖLÉS

HOGYAN ÁLLAPÍTJUK MEG A TELEKHATÁRT ?

Egy ingatlan telekhatárának a  megállapítása az egyik legbonyolultabb, és legfelelősségteljesebb földmérési feladat. Telekhatár megállapításakor az ingatlan határvonala nem csak geometriai, hanem jogi fogalom is. 

A kimérendő területnek tulajdonjogi vonzata van. A telekhatár megállapítását, és helyszíni megjelölését minden esetben a hatályos ingatlan-nyilvántartási adatok felhasználásával, a vonatkozó szakmai szabályzatok, jogszabályok alapján, az etikai normák betartásával végezzük el, a leghatékonyabb földmérési technológia alkalmazásával.

MIVEL MÉRJÜK A TELEKHATÁRT ?

A munkavégzéshez a legmodernebb technológiát alkalmazzuk, amivel garantálni tudjuk a jelenlegi legpontosabb mérést. Az 5 centiméter alatti helyzeti pontosság eléréséhez 4GNSS rendszert használunk, amit hálózati RTK és saját földi bázisállomás korrekciós adataival egészítünk ki. 

Geodéziai precizitású GNSS műszereink egyszerre képesek az amerikai műholdak (Gps), az Orosz műholdak (Glonass), a Kínai műholdak (BeiDou), az Európai műholdak (Galileo) megbízható helymeghatározásai adatainak vételére.

Ha a megbízónak extrém pontos mérésre van szüksége, akkor irány és távmérésen alapuló pontmeghatározást alkalmazunk, újgenerációs mérőállomás használatával, amivel 1 centiméter alatti helyzeti pontossággal mérünk vízszintes, és magassági értelemben egyaránt.

MILYEN DOKUMENTÁLÁST VÉGZÜNK ?

A telekhatár megjelölésről hivatalos földmérési és térképészeti dokumentációt készítünk, amit a vonatkozó szakmai szabályzatok szerint leadunk az illetékes Földhivatalba vizsgálatra, és iratmegőrzésre. A fő munkarész az ún. kitűzési vázrajz, ami egyértelműen rögzíti a megjelölt telekhatárok méreteit centiméter pontosan.

Ha eltérést tapasztalunk a jogi telekhatár és a természetbeni használat között, akkor a kitűzési vázrajzon ábrázoljuk az eltérés(ek) helyét és mértékét is. A mérési dokumentáció hitelesítés (aláírás, pecsételés) után átadásra kerül a megbízónak. Külön rendelésre GPS koordinátával kiegészített fénykép felvételeket készítünk az általunk megjelölt határpontokról.

MIVEL JELÖLJÜK MEG A TELEKHATÁRT ?

A telekhatárok helyszíni megjelölése alapesetben festett fakaróval történik. Ha a telekhatárpont olyan helyre esik, ahol fakarót nem lehet elhelyezni, ott mérnöki hili szeget alkalmazunk. Külön rendelésre speciális pontjelet (Bornes Feno) helyezünk el, amit nem lehet könnyen eltávolítani a földből. 

Frissítve: 2023.12.05

FÖLDMÉRŐ IRODA

Nyugat-Balaton körzet

ÜGYINTÉZÉS

Földmérési és térképészeti munkarészek készítéséhez komplett földhivatali ügyintézést és adminisztrációt vállalunk.

AKTÍV ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Munkaidőben végig elérhetők vagyunk. Kérdés esetén egyből segítünk személyesen az irodában, telefonon, vagy e-mailben.

MINŐSÉG GARANCIA

Örök élet garanciát vállalunk az elkészített munkarészeinkre, hogy megfelelnek a vonatkozó szakmai és etikai normáknak.