TELEKHATÁR MEGJELÖLÉS

HOGYAN ÁLLAPÍTOM MEG A TELEKHATÁRT ?

Egy ingatlan telekhatárának a  megállapítása az egyik legbonyolultabb, és legfelelősségteljesebb földmérési feladat. Telekhatár megállapításakor az ingatlan határvonala nem csak geometriai, hanem jogi fogalom is.

A kimérendő területnek tulajdonjogi vonzata van. A telekhatár megállapítását, és helyszíni megjelölését minden esetben a hatályos ingatlan-nyilvántartási adatok felhasználásával, a vonatkozó szakmai szabályzatok, jogszabályok alapján, az etikai normák betartásával végzem el, a leghatékonyabb földmérési technológia alkalmazásával.

MIVEL MÉREM A TELEKHATÁRT ?

Telekhatár méréshez a legmodernebb földmérési technológiát alkalmazom. Műszereim a precíz LEICA gyártású, svájci geodéziai mérőeszközök. A GNSS helymeghatározáshoz (Gps+Glonass+Rtk) a beépített dőlés kompenzátorral is ellátott Leica GS18T Rovert használom, amivel 5 centiméter alatti, valós idejű helyzeti pontossággal mérek vízszintes, és magassági értelemben egyaránt. 

Ha a megbízónak extrém pontos mérésre van szüksége, akkor irány, és távmérésen alapuló pontmeghatározást alkalmazok, az új generációs Leica TS07 mérőállomás használatával, amivel 1 centiméter alatti helyzeti pontossággal mérek vízszintes, és magassági értelemben egyaránt.

MILYEN DOKUMENTÁLÁST VÉGZEK ?

A telekhatár megjelölésről komplett földmérési és térképészeti dokumentációt készítek, amit a vonatkozó szakmai szabályzatok szerint leadok az illetékes Földhivatalba vizsgálatra, és iratmegőrzésre. A fő munkarész az ún. kitűzési vázrajz, ami egyértelműen rögzíti a megjelölt telekhatárok méreteit centiméter pontosan.

Ha eltérést tapasztaltam a jogi telekhatár, és a természetbeni használati határ között, akkor a kitűzési vázrajzon ábrázolom az eltérés(ek) helyét, és mértékét is. Telekhatár kitűzéskor helyszíni jegyzőkönyvet töltök ki, és az érintett felek tájékoztatása után rögzítem nyilatkozataikat a telekhatár-pontok átadása után. Külön rendelésre hitelesített fénykép felvételeket készítek az általam megjelölt határpontokról.

MIVEL JELÖLÖM MEG A TELEKHATÁRT ?

A telekhatárok helyszíni megjelölése alapesetben festett fakaróval történik. Ha a telekhatárpont, olyan helyre esik, ahol fakarót nem lehet elhelyezni, ott mérnöki hili szeget alkalmazok. Külön rendelésre speciális pontjelet (Bornes Feno) helyezek el a telekhatáron, amit nem lehet könnyen eltávolítani a földből. 

FÖLDMÉRŐ IRODA

Nyugat-Balaton körzet

ÜGYINTÉZÉS

Földmérési és térképészeti munkarészek készítéséhez komplett földhivatali ügyintézést és adminisztrációt vállalunk.

AKTÍV ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Munkaidőben végig elérhetők vagyunk. Kérdés esetén egyből segítünk személyesen az irodában, telefonon, vagy e-mailben.

MINŐSÉG GARANCIA

Örök élet garanciát vállalunk az elkészített munkarészeinkre, hogy megfelelnek a vonatkozó szakmai és etikai normáknak.