TELEKHATÁR MEGJELÖLÉS

HOGYAN ÁLLAPÍTOM MEG A TELEKHATÁRT ?

Egy ingatlan telekhatárának a  megállapítása az egyik legbonyolultabb, és legfelelősségteljesebb földmérési feladat. Telekhatár megállapításakor az ingatlan határvonala nem csak geometriai, hanem jogi fogalom is.

A kimérendő területnek tulajdonjogi vonzata van. A telekhatár megállapítását, és helyszíni megjelölését minden esetben a hatályos ingatlan-nyilvántartási adatok felhasználásával, a vonatkozó szakmai szabályzatok, jogszabályok alapján, az etikai normák betartásával végzem el, a leghatékonyabb földmérési technológia alkalmazásával.

MIVEL MÉREM A TELEKHATÁRT ?

Telekhatár méréshez a legmodernebb földmérési technológiát alkalmazom. Műszereim a precíz LEICA gyártású, svájci geodéziai mérőeszközök. A GNSS helymeghatározáshoz (Gps+Glonass+Rtk) a beépített dőlés kompenzátorral is ellátott Leica GS18T Rovert használom, amivel 5 centiméter alatti, valós idejű helyzeti pontossággal mérek vízszintes, és magassági értelemben egyaránt. 

Ha a megbízónak extrém pontos mérésre van szüksége, akkor irány, és távmérésen alapuló pontmeghatározást alkalmazok, az új generációs Leica TS07 mérőállomás használatával, amivel 1 centiméter alatti helyzeti pontossággal mérek vízszintes, és magassági értelemben egyaránt.

MILYEN DOKUMENTÁLÁST VÉGZEK ?

A telekhatár megjelölésről komplett földmérési és térképészeti dokumentációt készítek, amit a vonatkozó szakmai szabályzatok szerint leadok az illetékes Földhivatalba vizsgálatra, és iratmegőrzésre. A fő munkarész az ún. kitűzési vázrajz, ami egyértelműen rögzíti a megjelölt telekhatárok méreteit centiméter pontosan.

Ha eltérést tapasztaltam a jogi telekhatár, és a természetbeni használati határ között, akkor a kitűzési vázrajzon ábrázolom az eltérés(ek) helyét, és mértékét is. Telekhatár kitűzéskor helyszíni jegyzőkönyvet töltök ki, és az érintett felek tájékoztatása után rögzítem nyilatkozataikat a telekhatár-pontok átadása után. Külön rendelésre hitelesített fénykép felvételeket készítek az általam megjelölt határpontokról.

MIVEL JELÖLÖM MEG A TELEKHATÁRT ?

A telekhatárok helyszíni megjelölése alapesetben festett fakaróval történik. Ha a telekhatárpont, olyan helyre esik, ahol fakarót nem lehet elhelyezni, ott mérnöki hili szeget alkalmazok. Külön rendelésre speciális pontjelet (Bornes Feno) helyezek el a telekhatáron, amit nem lehet könnyen eltávolítani a földből. 

Földmérés a Nyugat-Balatoni régióban

A legmodernebb technológia alkalmazásával

GEOMOL

ÜGYINTÉZÉS

Földmérési és térképészeti munkarészek készítéséhez komplett földhivatali ügyintézést és adminisztrációt vállalunk.

AKTÍV ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Munkaidőben végig elérhetők vagyunk. Kérdés esetén egyből segítünk személyesen az irodában, telefonon, vagy e-mailben.

MINŐSÉG GARANCIA

Örök élet garanciát vállalunk az elkészített munkarészeinkre, hogy megfelelnek a vonatkozó szakmai és etikai normáknak.